Socialdemokraterna i Arjeplog vill införa en lönebonus vid nyanställningar inom bristyrken. Detta för att komma till rätta med den kompetensbrist som råder i Arjeplog. Förslaget innebär en satsning på totalt fyra miljoner kronor under fyra år, med start redan i sommar. 

-Det är en oerhört kraftfull satsning. Fyra miljoner kronor i Arjeplog motsvarar närmare sextio miljoner kronor i Piteå, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt.

Förslaget som nu presenteras av Socialdemokraterna innebär att den som har rätt utbildning och blir tillsvidareanställd i Arjeplog inom ett yrke där det råder brist på personal med rätt kompetens, får en lönebonus på totalt 67 500 kronor under tre år. Bonusen fördelas enligt följande: 15 000 kronor efter ett år, 22 500 kronor efter två år och 30 000 kronor efter tre år.

-Regelverket är inte klart ännu, men jag har informerat budgetberedningen om vårt förslag och jag har goda förhoppningar om att vi ska stå eniga bakom beslutet att införa detta bonussystem, säger Britta Flinkfeldt.

I förslaget, som om allt går enligt planerna ska klubbas av kommunfullmäktige i juni, finns även en flyttbonus på totalt 30 000 kronor, en rekryteringsbonus för den som kan locka personal med efterfrågad kompetens till Arjeplog, samt en bonus för den som vid uppnådd pensionsålder väljer att fortsätta jobba.

Satsningen gäller enligt förslaget för fyra år, från och med andra halvåret 2018. Pengarna ska inte belasta den befintliga budgeten, och inte påverka den befintliga verksamheten.

-Vi tar pengarna från kassakistan, i full övertygelse om att det kommer att löna sig i slutänden. Idag tar hyrkostnader för legitimerad personal hela vårt budgeterade överskott, det är pengar som vi borde lämna efter oss till våra barn, och vi vill vända den trenden, säger Britta Flinkfeldt.

Britta Flinkfeldt hoppas också att platserna för distansstudier ska blir fler, och att det snart kommer ett beslut om avskrivning av studielån för de som bosätter sig och arbetar i kommuner som Arjeplog.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x