Valåret 2018 blir det första valåret när internet ses som den viktigaste informationskällan. Inte bara för de unga, utan generellt för svenska folket. 

 

Studien ”Svenskarna och Internet 2017” (gjord av Internetstiftelsen i Sverige) visar att även om internetanvändningen sjunker med stigande ålder, så använder 92 procent av befolkningen i åldersgruppen 66-75 år internet, liksom mer än hälften (56 procent) av gruppen 76 år och äldre.

Därför är det högst naturligt att valrörelsen i stor utsträckning kommer att ske på nätet. Jag tror inte att det som sker på nätet kan eller ska ersätta möten och debatter i andra sammanhang, men jag är helt övertygad om att många väljare kommer att ta ställning till hur de ska lägga sin röst mot bakgrund av information de fått via internet.

Det är viktigt att väljarna får information. Det är också viktigt att partierna ger information, och för att den ska nå fram måste den finnas där väljarna finns.

Här har Arjeplognytt.se och övrig massmedia ett stort uppdrag och ansvar. En undersökning gjord på uppdrag av tidningen Metro visar att väljarna vill ha mer fokus på sakfrågor än ideologiska frågor och spekulationer om vilka som kan tänkas bilda regering. Men ingen vet förstås bättre än de enskilda väljarna själva vilka frågor som är viktiga för just dem.

Som komplement till de artiklar och reportage jag själv gör, har jag därför erbjudit de lokala partierna att kommunicera med väljarna via Arjeplognytt.se. Erbjudandet gäller samtliga partier som har en lokal organisation och ställer upp med en egen lista i kommunvalet. Mitt mål är att väljare i hela Arjeplogs kommun ska få svar på de frågor de vill ha svar på inför valet den 9 september 2018. 

Med start måndag 23 april kommer valsatsningen att dra igång. Första temat blir invånarantal, och av Arjeplognytt.se har de medverkande partierna fått frågan: ”Vilken eller vilka åtgärder är viktigast för att förändra invånarantalet i Arjeplog?”. 

Jag hoppas att du som läsare också ställer frågor. Kommentarsfältet i anslutning till texten som publiceras på måndag kommer att hållas öppet under fem dygn för allmänhetens frågor till de medverkande partierna. Därefter har de medverkande partierna ytterligare fem dygn på sig att besvara eventuellt obesvarade frågor.

Ett nytt tema kommer sedan att presenteras, och därmed kommer också nya möjligheter att ställa frågor till de medverkande partierna. 

 

Välkomna att delta!

Marianne Hofman, redaktör och ansvarig utgivare för Arjeplognytt.se
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x