FOTO: Maria Söderberg. Gussar Blomgren och Håkan Sundström på toppen av Pieljekaise. Vinterns alla 15 Top of Arjeplog-toppar avklarade.

15 vintertoppar! Gussar Blomgren och Håkan Sundström kunde sätta sista krysset i Top of Arjeplog Winter-kortet i söndags, efter turen upp på Pieljekaises topp.

-Nu är det bara att vänta på sommarkortet, sa Håkan Sundström.

Ett fyrtiotal personer mötte upp i raststugan vid trädgränsen när Top of Arjeplog med Maria Söderberg i spetsen bjöd in till träff där. De flesta åkte skidor, några kom med skoter och några promenerade längs skoterleden.

På väg ner från den femtonde vintertoppen. Gussar Blomgren och Håkan Sundström hyllades med applåder och hurrarop.

Gussar Blomgren och Håkan Sundström har följts åt på flera av topparna, och så gjorde de även denna dag. Årets bästa topp anser de vara Grattasjåhkkå, söder om vilstugan vid gränsen mot Norge.

-Det var ett nytt område, det var längst och högst, och vi hade kanonväder när vi var där, berättar Gussar Blomgren.

Båda två är flitiga Top of Arjeplog-deltagare både sommar och vinter. Men bortsett från toppturerna är ingen av dem speciellt intresserad av skidåkning.

-Jag åker aldrig längdskidor annars, men upp på topparna ska jag. Ifjol missade jag Fierrás, men jag ska ta den toppen i år, även om den inte är med på årets kort, säger Gussar Blomgren.

-Jag åker skidor kanske ett par gånger per år utanför Top of Arjeplog. Ifjol åkte jag Öbergaspåret två gånger. Men det är något speciellt med topparna, man har ett mål, och om det är bra väder är det helt underbart att komma upp på en topp, berättar Håkan Sundström.

 

Inne i stugan serverades kaffe, mackor, gofika, godis, juice och grillat till alla som ville ha. Många passade också på att värma sig vid elden.

Det är ovanligt mycket snö vid stugan med tanke på årstiden. Men barnen bekymrade sig inte alls över detta, utan åkte glatt rutchkana ner från taket.

Efter ett par timmars samvaro i stugan var det dags att börja nedfärden från Pieljekaise. Mats Sundström var bland de första som avvek. Han hade extra bråttom, eftersom han skulle hinna köra ner till Arjeplog för att delta i Renbergsloppet som startade klockan 16.

Lennart Jonsson och Nenne Åman har några toppar kvar på vinterkortet. Men än är skidsäsongen inte över, vinterkortet gäller fram till 15 maj, och kanske blir det fler än Gussar Blomgren och Håkan Sundström som tar både de tio ordinarie topparna och de fem bonustopparna.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x