FOTO: Leif Björk. Ett exemplar av Friggas pärlemorfjäril. En av alla de fjärilsorter som man kan hitta intill Silvervägen i Arjeplogs kommun.

Vilka fjärilar finns i Pite Lappmark? Hur hittar man fjärilar i fjällen? Kan fjärilsvandringar locka besökare utifrån? Varför pågår inventering av fjärilar, och hur går fjärilsinventering till? De här frågorna kommer Leif Björk, Järvträsk, att besvara vid en Fjärilsträff i Arjeplog.

Leif Björk är fjärilsinventerare i Pite Lappmark och Torne Lappmark. Han har också lett guidade fjärilsvandringar i Arjeplogsfjällen.

-En gång för länge sedan tog jag ett beslut om att jag ska ägna mitt liv åt sånt jag tycker är roligt, och naturen med alla dess möjligheter att upptäcka och uppleva har alltid lockat mig. När man är ute i skog och mark är det roligt att ha ett mål, något att leta efter. En fågel, en växt eller en fjäril, säger han.

Fredrik Holmström och Leif Björk. Bilden är tagen i samband med fjärilsinventering i Padjelanta sommaren 2017.

Nu finns tankar på att starta en fjärilsförening med säte i Arjeplog. Detta skulle i så fall troligen bli den första lokala fjärilsföreningen i Sverige. Tanken är att både Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner ska ingå i föreningens verksamhetsområde.

-Det finns bland annat en idé om ett projekt inför nästa år som handlar om att skapa fjärilsstigar i Pite Lappmark, och om det finns intresse för fler aktiviteter kan vi starta fjärilsguidningar och kanske inventeringar redan i juni i år, säger Leif Björk.

En del av de områden där Leif Björk utför fjärilsinventering är svårtillgängliga för gemene man. Men det är inte nödvändigt att gå långt för att hitta fjärilar.

Vid Fjärilsträffen i Arjeplog kommer Leif Björk att visa bilder och film från sina fjärilsinventeringar, och informera om Svensk Dagfjärilsövervakning.

-Jag tänker också att vi kan prata om förslaget att bilda en fjärilsförening, och vilken typ av verksamhet en sådan förening ska ha. Vi kommer också att bjuda på fika förstås, och alla är välkomna, säger han.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x