En upplevelse för flera sinnen och alla åldrar. Elin Teilus spelade upp sin barnföreställning Biejvve Bájttá på ålderdomshemmet i Arjeplog.

“Beijvve Bájttá” berättar om den samiska kulturen och är en interaktiv teaterföreställning för barn. Vid sitt besök i Arjeplog spelade Elin Teilus upp föreställningen även på ålderdomshemmet, och precis som inom förskolan möttes den av en mycket uppskattande publik.

-Det känns spännande. Dels har jag ju bara spelat för barn tidigare, och här känner publiken mycket väl till både de människor och händelser som jag beskriver, säger Elin Teilus, teaterföreställningens skapare och aktör.

Med föreställningen “Biejvve bájttá” vill Elin Teilus berätta om den samiska kulturen.

Elin Teilus är uppvuxen norr om Göteborg, men har sina rötter i Udtja.

-Jag har samiskt påbrå från pappas sida, men har inte vuxit upp med den samiska kulturen. I vuxen ålder fick jag del av den tack vare äldre släktingar, och jag kände att jag vill föra det samiska arvet vidare, på mitt sätt. De två sammanhangen berikar varandra, menar hon.

Som den sångerska och skådespelare hon är, bestämde sig Elin Teilus för att sprida kunskap om den samiska kulturen med hjälp av en teaterföreställning. Föreställningen vänder sig först och främst till barn i 4-6-årsåldern, men efter besöket i Arjeplog kan man med fog säga att den lämpar sig även för en betydligt äldre publik. Den togs väl emot på ålderdomshemmet, och publiken var delaktig i både jojk och samtal under och efter föreställningen.

Biejvve bájttá, solen skiner. Elin Teilus berättar om samisk kultur och låter publiken höra och själva prova jojk.

-Jag ser att du bär Arjeplogsdräkt, var det första en av damerna i publiken noterade när Elin Teilus presenterade sig.

-Javisst är det Arjeplogsdräkt, med Jokkmokksbälte och min familjs mönster på barmklädet, sa Elin Teilus och berättade om sina rötter från Udtja, och att hon lärt sig lulesamiska.

I den interaktiva teaterföreställningen får publiken bland annat hjälpa till att blåsa liv i elden och prova på att jojka.

Föreställningen Biejvve Bájttá har spelats på flera olika förskolor, framför allt i Göteborg med omnejd. Den har även spelats i offentliga sammanhang ett par gånger, bland annat i Umeå. Elin Teilus är glad över det intresse för den samiska kulturen som hon möter. På många håll är kunskapen dock begränsad. I Arjeplog spelade hon upp sin föreställning på förskolan, i förskoleklass och på Vaukagården.

-Här vet ju alla vad det handlar om, alla har sett en ren och känner till i alla fall en del om samer. Det är viktigt att berätta vår historia och sprida kunskap om vår kultur och om nuet, där det finns olika sätt att leva som same. Besöket i Arjeplog var en jättefin avslutning på min Norrlandsturné, säger Elin Teilus.

Tanken är att Elin Teilus ska komma tillbaka till Arjeplog under Samiska veckan i höst, vecka 40. Då kommer allmänheten att få möjlighet att ta del av hennes föreställning.

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x