Arjeplog är en av sju kommuner som är aktuella för titeln Sveriges friluftskommun 2018. Priset består av 50 000 kronor att använda i kommunens arbete för friluftsliv.

Det är Svenskt Friluftsliv, Sveriges Kultur- och Fritidschefers förening samt Naturvårdsverket som utser Sveriges Friluftskommun. Det som bedöms är kommunens eget arbete med att planera och utveckla friluftslivet.

-Vi tittar till exempel på hur kommunerna jobbar med information, planering, kommunikation och hur man på olika sätt uppmuntrar friluftsliv och naturturism, förklarar Lena Nerkegård, samordnare för friluftsliv hos Naturvårdsverket.

I år har 208 kommuner svarat på den enkät som skickats ut. Svaren har poängsatts, och de sju kommuner som har fått bästa resultaten är Arjeplog, Bromölla, Kalix, Luleå, Sundsvall, Tranås och Vilhelmina.

Ingela Edholm Forsberg, som svarade på enkäten, är förstås jublande glad över beskedet att Arjeplog finns med bland Sveriges sju bästa kommuner när det gäller friluftsliv.

-Jag vet ju att vi är bra, och det är fantastiskt kul att veta att vi är bland de sju bästa. Arjeplog är en utomordentlig friluftskommun, vi har alla möjligheter att jobba med friluftsliv av olika slag på många olika sätt. Ett av de goda exempel jag lyfte fram i enkäten är Top of Arjeplog, berättar hon.

-En trend vi ser i årets undersökningsresultat, i jämförelse med tidigare år, är att friluftsliv får allt högre status i kommunpolitiken, säger Christian Haglund, enhetschef på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Vilken kommun av de sju som vinner priset och blir Sveriges friluftskommun 2018 avslöjas den 18 april.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x