Tre kommuner i Norrbotten, Arjeplog, Kalix och Luleå, delar på andraplatsen som Sveriges bästa friluftskommun. Sundsvall utsågs till Sveriges bästa friluftskommun 2018. I studien har man tittat på hur kommunerna arbetar med att förbättra och utveckla friluftslivet.

Utmärkelsen Sveriges friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Tanken är att uppmuntra och stimulera kommunernas arbete med friluftsliv.

Kommunerna får svara på en enkät, och resultatet i år visar att arbetet med friluftsliv ökar jämfört med tidigare år. I enkäten ställs bland annat frågor om det finns säkerställda naturområden för skolbarn i närheten av skolorna, om kommunen tillhandahåller information som stimulerar naturturism och om det finns avsatta medel i budgeten för att stimulera fritidsliv.

Det goda exempel som lyfts fram i Arjeplog är Top of Arjeplog, en ideell verksamhet som lockat mer än tio procent av kommunens invånare till vandring upp på fjälltoppar.

-– Det är bra att friluftsfrågorna får en högre status hos kommunerna och att arbetet med naturvägledning och aktiviteter ökar, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger i ett pressmeddelande.

Tre kommuner i Norrbottens län rankas mycket högt i studien. Arjeplog, Kalix och Luleå samlar ihop nästan lika många poäng som Sundsvall och hamnar på plats 2. Deras höga poäng kommer sig bland annat av att de satsar på friluftsaktiviteter riktade till olika grupper.

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x