Att driva eget företag handlar oftast om att man vill tjäna pengar på det man gör. Ett rimligt minimikrav är väl att man i alla fall tjänar så mycket pengar att de direkta kostnaderna för verksamheten täcks.

Så är det naturligtvis även om man driver en egen webbtidning. Men verkligheten är inte alltid som man vill att den ska vara. Därför bestämde jag mig, efter stor tvekan, för att be er om frivilligt läsarstöd.

Jag har drivit Arjeplognytt.se sedan december 2010. Mina förhoppningar om att kunna sälja tillräckligt mycket annonser för att täcka kostnaderna har inte infriats. Under förra året stod jag inför valet att lägga ner eller satsa på en ny version av Arjeplognytt.se.

Och nu kan det sägas, det som jag då inte sa till någon annan än min IT-servitör Mikael Winterkvist. En tidig morgon i höstas ringde jag honom för att, efter månader av vånda, tala om att jag funderade på att lägga ner Arjeplognytt.se. Hans svar var kort och koncist: ”Nej Marianne, det kan du inte göra!”

Jag visste att han hade rätt. Precis lika rätt som han hade hösten 2010 när jag tvekade inför att starta Arjeplognytt.se  och han sa ”Ja Marianne, det kan du göra!”

Den 6 februari i år publicerades så nya Arjeplognytt.se, där varje artikel avslutas med en önskan om att ni läsare ska bidra till tidningens existens genom att swisha valfritt belopp.

Redan efter ett par timmar kom det första läsarstödet in på mitt konto. Avsändaren, ett företag med namnet Bergslagsfiske och adressen i Kolsva, var helt obekant för mig. Min första tanke var att det skett ett misstag. Jag ringde därför upp företagets ägare, Ulf Berglund, och frågade om det verkligen var hans avsikt att skicka pengar till en webbtidning i Arjeplog.

Han skrattade, och förklarade att det var hans avsikt. “Jag tycker att man ska stötta dom som vill och försöker.”, sa han. Vi pratade länge. Han läser Arjeplognytt.se, han har tillbringat mycket tid i Arjeplogs kommun, vi har fiskat i samma vatten och kanske ses vi över en kopp kaffe eller två när han kommer hit nästa gång.

Inte långt efter det samtalet ringde Henrik Johansson, Arjeplog, upp mig. “Jag har läst Arjeplognytt i många år. Det är klart att jag ska betala för det. Men jag har inte swish, ge mig ett bankgironummer istället.”, sa han.

Dessa två samtal berörde mig djupt, och jag känner en stor och varm tacksamhet mot var och en av er, känd och okänd, som har lämnat eller kommer att lämna läsarstöd till Arjeplognytt.se. I skrivande stund (28 mars) har totalt 5 550 kronor kommit in som frivilligt läsarstöd.

Att ge läsarstöd till Arjeplognytt.se är naturligtvis helt och hållet frivilligt. Ni som gör det får i dagsläget inte tillgång till något extra material eller någon snabbare tillgång till det som publiceras. Men var och en av er bidrar till att ge mig som journalist och ansvarig utgivare möjlighet att kunna fortsätta lyfta fram sådant som finns och händer i Arjeplog, och se till att berättelserna finns tillgängliga för alla med tillgång till internetuppkoppling, oavsett var i världen man befinner sig. Det finns något väldigt värdefullt i det. För oss alla.

Tack. Än en gång tack.

Marianne

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x