Att få gå skola och ha tillgång till en bra undervisning var ingen självklarhet ute i byarna runt sekelskiftet 1800-1900. Oskar Lundmark, född 1883 och uppvuxen i Jäckvik, berättar om hur hans far och morbror beslutade sig för att anlita och själva avlöna en lärarinna för att barnen skulle få chans till skolgång.

Efter ett år tog kommunen över ansvaret för läraruppdraget. Läraren flyttade då runt och höll skola i olika byar, och barnen fick flytta med om de ville ha flera års skolundervisning.

Oskar Lundmarks berättelser är inspelade på band år 1968 av Carl Johansson, Vuonatjviken. I det här avsnittet berättar han även om konfirmation, och läsningen inför prosten Calleberg. En man vars minne Oskar Lundmark bar med sig med stor respekt.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x