Westerbärgar´n, Björn-Oscar Westerberg, berättade om hur och varför han köpte en bärgningsbil.

Vad kan räddningstjänsten erbjuda företagen? Vem är ordförande och vem blir ny förvaltare hos Arjeplogs Allmänningsskogar? Kan man köpa en bärgningsbil på Loppis?

Dessa, och flera andra frågor fick sina svar vid månadens företagsfika.

Den här gången hölls företagsfikat på brandstationen. En lokal som även fungerat som mejeri och bussgarage, innan Räddningstjänsten flyttade in där på 1970-talet.

Hans-Eric Jonsson, räddningschef i Arjeplog, presenterade de tjänster och utblldningar som Räddningstjänsten kan erbjuda företag.

Räddningschef Hans-Eric Jonsson berättade om räddningstjänstens organisation i Arjeplog, om brandvärn i Slagnäs och Jäckvik, och om samarbete över kommun-, läns- och riksgränser.

-I väglöst land är det svårt för oss att släcka bränder. Brinner det i en stuga så kan vi oftast inte göra något, vi hinner helt enkelt inte fram. Så tänk er för när ni åker ut i fjällen. Händer det något vid gränsen får vi hjälp av norsk räddningstjänst, och nu ska vi ta ett resonemang med dem om tunneln genom Tjernfjellet. Hur kan vi hjälpa dem om det händer en större olycka i tunneln? Vilken utrustning behöver vi ha i Jäckvik?

Björn-Oscar Westerberg berättade om hur hans bana som bilbärgare startade, och om hur han, utan att det egentligen var planerat, köpte bärgningsbilen.

-Jag började köra lite hos Kurt-Hilding. När grejerna därifrån såldes ut tyckte jag det var synd om bärgningsbilen skulle försvinna, så jag köpte den. Jag har också ett heltidsjobb hos Magnus Widman, så det blir ofta långa dagar. Bärgningsbilen är ett bra sätt att inte hinna vara hemma, så det är tur att jag har en förstående fru, sa han.

Fredrik Jonsson blir ny skogsförvaltare och Rickard Landström är ny ordförande för Arjeplogs Allmänningsskogar.

Arjeplogs Allmänningsskogar byter både förvaltare och ordförande. Rickard Landström har redan tillträtt posten som ny ordförande. Han är även ordförande i Laisälvens Fiskevårdsområde.

-Jag har rötterna i Laisdalen, och kom tillbaka 2015. Det finns många frågor jag behöver sätta mig in i, men den hetaste potatisen är nog debatten om skogsmarkerna ovan den fjällnära gränsen. Om man ansöker om avverkningstillstånd och får avslag på grund av höga naturvärden brukar man få ersättning för detta. Men nu har vi sett att denna ersättning inte betalas ut ovan den fjällnära gränsen, och det får konsekvenser för många skogsägare. Allmänningarna i Norr- och Västerbotten, tillsammans med besparingsskogarna i Dalarna, skapar därför ett Allmänningsförbund som ska jobba med den här frågan.

Fredrik Jonsson börjar sitt jobb som förvaltare hos Arjeplogs Allmänningsskogar den 2 maj. Han efterträder Kenth Björk, och kommer att dela sin arbetstid mellan allmänningarna i Arjeplog och i Vilhelmina, där han jobbat i tio år.

-Jag har vuxit upp i Älvsbyn, men jag har jagat och fiskat mycket här i Arjeplog, berättade han. Det händer väldigt mycket när det gäller skogen just nu, det finns många frågetecken kring hur vi kommer att kunna bruka våra skogar. Här i Arjeplog har man ju även jobbat med annat än skog, bland annat kraftverk och fritidshusområden. Allmänningen har också sysslat mycket med rådgivning till delägarna, och det hoppas jag kunna fortsätta med, sa han.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x