Foto: STEFAN HOLM Ansikten, ögon, färger, glitter. Britta Högberg höll vernissage på marknadsfredagen.

Konstutställningen FaceTime är ett färgstarkt inslag på årets vintermarknad. Konstnären Britta Högberg kommer från Gävle, men bor numera i Arjeplog.

Denna helg pågår vintermarknad i Arjeplog. Föreläsningar, torghandel, konsert, berättarcafé, slöjdklubb och hantverksförsäljning är några av programpunkterna.

Foto: STEFAN HOLM Utställningen hänger i Silvermuseets utställningslokal Västan fram till 26 april.

Flera av marknadsaktiviteterna sker på Silvermuseet, och det är här som Britta Högberg visar sin konst.

-Jag har visat mina tavlor på bibliotek och så tidigare, men egentligen inte haft någon egen, riktig utställning alls förut. När jag jobbade som bildlärare i Gävle hade vi många projekt och utställningar med elever, och då valde jag att lägga min energi på det istället, berättar hon.

Foto: STEFAN HOLM Britta Högberg jobbar som lärare på Öbergaskolan, och målar på fritiden.

Till Arjeplog kom Britta Högberg 2016.

-Min son gick BilSystemTeknik-utbildning här och blev kvar, och när jag hälsade på honom kände jag att jag trivdes bra. Jag började titta efter jobb här, och det fanns ju lediga lärarjobb. Då bestämde jag mig för att låta det hända något nytt i mitt liv, och nu är jag lärare på lågstadiet här i Arjeplog, säger hon.

Foto: STEFAN HOLM Ansikten och ögon fascinerar. Britta Högbergs utställning heter FaceTime.

Inspiration till sin konst har hon fått från sina resor till Afrika, där hon har fadderbarn och är engagerad i ett skolprojekt.

-Det finns så mycket färg i tyg och kläder som kvinnorna i Afrika bär, och det har inspirerat mig. För länge sedan målade jag landskap ibland, men numera är det ansikten, dom är spännande.

Foto: STEFAN HOLM Utställningen är ett samarbete mellan Silvermuseet och Arjeplogs konstförening.

Britta Högberg menar att bilden och bildspråket är viktigt, och försöker föra in det i skolundervisningen på olika sätt.

-Många barn har ett bra bildspråk, och bilden är ett verktyg som kan användas i många ämnen. Vi har haft roliga samarbeten med Silvermuseet, och jag hoppas kunna fortsätta och utveckla det samarbetet ännu mer. Det är en fint museum, och det är enkelt att jobba här, säger Britta Högberg.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x