Under helgen har polisen haft kontroller av både bilförare och skoterförare. En  patrull har uppehållit sig längs Silvervägen mellan Arjeplog och norska gränsen, och mer än hundra nykterhetskontroller har utförts.

-Överlag har de bil- och skoterförare vi träffat skött sig mycket bra. Några böter har utfärdats till skoterförare som saknat hjälm, och tre bilförare fick böter för fortkörning, det är allt, säger polisman Anders Holmlund.

Nu stundar påsken, och många människor ger sig ut i Arjeplogsfjällen. Det finns anledning att vara uppmärksam och iaktta försiktighet, både när det gäller isar och laviner. Från flera håll rapporteras om ojämna isar och många vindvakar. I Jäckvik mötte Anders Holmlund en skoterförare som vittnade om lavinfaran.

-Han berättade om ett större sällskap med skoterförare som varit ute och kört någonstans väster om Sädva. Plötsligt utlöstes en lavin, och de körde för glatta livet för att komma undan. När lavinen nådde trädgränsen knäcktes träden, och det säger ju något om styrkan och storleken på lavinen. Mannen sa att alla i sällskapet kom undan, och de var helt säkra på att ingen drogs med i lavinen, men det kunde ha slutat mycket illa.

Polisen kommer att ha både bil- och skoterburna patruller ute på olika platser i Arjeplogs kommun under hela påsken.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x