Foto: MARIA SÖDERBERG Top of Arjeplog – en aktivitet som sprids och lockar fler och fler deltagare. Nu testas konceptet även i Stockholm.

Top of Arjeplog har lockat ut många både mer och mindre vana vandrare i naturen. Det började i Arjeplog, och har spridit sig till fler kommuner i Norrbotten. Nu lanserar Maria Söderberg konceptet även i Stockholm, i samband med mässan Explore (tidigare kallad Vildmarksmässan).

 

-Glädjen att ta sig upp på en höjd och få en överblick är en stark drivmotor. Både staden och fjäll-landskapet blir mer begripligt, säger Maria Söderberg.

Top of Arjeplog startade 2012. Initiativtagare var Rikard Hedman, Maria Söderberg och Björn Sundqvist. Första sommaren deltog ett femtiotal personer. Idag har mer än tio procent av invånarna i Arjeplogs kommun testat toppvandring. Åldern på de som en eller flera gånger tagit tio toppar varierar mellan 3 och 81 år.

Anna Blomgren, turistbyråansvarig i Arjeplog, har under flera somrar vandrat med hela familjen – man och fyra barn. Yngsta dottern Snöfrid var bara tre år när hon första gången, utan att bli buren, tog sig upp på säsongens alla tio toppar.

-Med rätt inställning och tempo går det bra. Generationer vandrar tillsammans och det är ett sätt att samtidigt bättra på sin kondition. Med toppturerna har folk också börjat att turista i sin egen kommun, menar Anna Blomgren.

Alla vandrare har förstås inte Top of Arjeplog-kort, och en del lämnar inte in sina kort efter säsongens slut, men det överslag Maria Söderberg har gjort visar att det skett närmare 4 200 toppbestigningar under de här åren.

Foto: MARIA SÖDERBERG Top of Arjeplog passar alla, även Renata Chlumska, som bestigit bland annat Mount Everest. I juni kommer hon till Arjeplog.

Renata Chlumska, som har bestigit Mount Everest och genomfört klätterutmaningen Seven Summits, de högsta bergstopparna i de sju världsdelarna, är imponerad av Top of Arjeplog, och kommer att besöka Arjeplog i juni för att bland annat gå upp på Veälbmábuovdda.

-Varje vandring är en utmaning, och för att den ska bli lyckad handlar det om att man förbereder sig och skapar motivation, säger hon.

 

Foto: MARIA SÖDERBERG Top of Stockholm, ett koncept som ska locka fler till Arjeplog.

Maria Söderberg kommer nu, tillsammans med Silver Resort, att lansera Top of Arjeplog i Stockholm. Varje höjd i Stockholm får ett eget vänfjäll, exempelvis Skinnarviksberget – Veälbmábouvdda och Vikingaberget – Stiephaltjåhkkå.

-Jag tror att vandrare i Stockholm kommer att kasta lystna blickar mot fjällen vid Polcirkeln efter ett tag, och Silver Resort lottar ut gratis övernattning till de som antar utmaningen i Top of Stockholm, berättar Maria Söderberg.

Leif Björk ska berätta om fjärilar i fjällen.

 

 

Förutom Top of Arjeplog kommer Maria Söderberg och hennes sällskap i montern på Exploremässan att presentera bland annat Arctic Circle Race, en löpartävling i fjällterräng mellan Guijaure och Polcirkeln, Sommaräventyr i Arjeplog, glaciären Sálajiegna, Bok & Vandring i Jäckvik, Nasaleden – ett lopp mellan Avaviken och Glommersträsk. Dessutom kommer fjärilsinventerare Leif Björk att visa bilder och berätta om fjärilar i fjällen, och Ann-Charlotte Sjaggo ska berätta om samiska ortnamn.

Länk till hela monterprogrammet, publicerat på Maria Söderbergs blogg, finns här.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x