Fyra elever från Hornavanskolan i Arjeplog fick, tillsammans med 345 andra elever från 59 olika skolor, prova på att vara riksdagsledamot för en dag. De arbetade med motioner i tillfälliga utskott, och avslutade sedan med debatt och frågestund i kammaren. Temat för motionerna och debattinläggen var demokrati, inspirerat av 2014 års Demokratiutredning.

Foto: JAN DAVIDSSON Jenny Nilsson, Evelina Landström Edholm, Matilda Le Goascogne och Liv Lundberg Sixtensson var de elever från Hornavanskolan i Arjeplog som deltog i Ungdomens Riksdag 2018.

Jenny Nilsson, Evelina Landström Edholm, Matilda Le Goascogne och Liv Lundberg Sixtensson, som läser kursen samhällskunskap 2, hade tillsammans med övriga elever i samma kurs skrivit en motion om hur man ska föra in mer politik i skolan, samt ett debattinlägg om individens ansvar för inlägg på internet.

Efter övernattning tillsammans med andra tillresta elever på ett av Stockholms större vandrarhem, frukost och promenad till riksdagshuset var det dags att starta dagsprogrammet.

Foto: JAN DAVIDSSON Eleverna från Arjeplog fick sitta på de så kallade statsrådsplatserna i kammaren.

Talman Urban Ahlin hälsade delegaterna välkomna, och när alla hittat sina platser ställde han tre frågor för att testa voteringsknapparna.

“Vill du påverka hur Sverige ska se ut i framtiden?” 306 svarade ja, 1 avstod, 42 frånvarande.

“Tycker du att det behövs fler ungdomar i politiken?” 302 svarade ja, 17 nej, 19 frånvarande.

“Hur många av er är redan aktiva i ett ungdomsförbund och/eller parti?” 57 svarade ja, 245 nej, 4 avstod, 43 frånvarande.

Foto: Jan Davidsson. Ungdomar från Gällivare i norr till Helsingborg i söder deltog vid Ungdomens Riksdag 2018.

I utskotten debatterades sedan de motioner som tidigare skickats in från de olika skolorna. Mycket av debatten handlade om hur fler människor ska bli engagerade och delaktiga i samhällsutvecklingen. Under lunchpausen fanns riksdagsledamöter, tjänstemän och partiernas ungdomsförbund på plats. Därefter startade debatten i kammaren. Ämnet var yttrandefrihet, delaktighet och engagemang.

Foto: JAN DAVIDSSON Liv Lundberg Sixtensson framförde debattinlägget från Hornavanskolan, som handlade om individens eget ansvar för det som publiceras på internet.

Debattinläggen fick vara maximalt två minuter långa. Efter debatten var det frågestund, där ungdomsdelegaterna fick ställa frågor till ministrar. Där medverkade bland andra gymnasiet- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, S, och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP. De skolor som inte hade deltagit i den tidigare debatten fick förtur till frågestunden.

Innan Ungdomens riksdag 2018 avslutades fick eleverna testa voteringsknapparna ytterligare en gång. En av förmiddagens frågor återkom: “Är du medlem i ett politiskt ungdomsförbund och/eller parti?”. Den här gången svarade 119 ja, 185 nej, 23 avstod och 22 var frånvarande.  Talmannen frågade även om Ungdomens riksdag kan bidra till att väcka intresse för politik. 320 svarade ja, 4 nej, 7 avstod och 18 frånvarande.

Foto: JAN DAVIDSSON Jenny Nilsson, Evelina Landström Edholm, Matilda Le Goascogne och Liv Lundberg Sixtensson från Hornavanskolan i Arjeplog fick uppleva en intressant och lärorik dag under Ungdomens riksdag 2018.

-Det här var en toppendag som jag rekommenderar alla klasser att fara på, sa Jenny Nilsson.

-Bra upplägg med motionerna och indelningen av grupper på förmiddagen. På eftermiddagen blev debatten väldigt lång, menar Liv Lundberg Sixtensson.

-Vi var väl förberedda. Många andra klasser hade inte förberett sig nog bra inför utskottsmötet, och därför blev det svårt att ställa frågor till dem, sa Matilda Le Goascogne.

-Vi har lärt oss otroligt mycket som vi förmodligen inte skulle lärt oss i skolbänken, eftersom vi har fått se och göra saker praktiskt, sa Evelina Landström Edholm.

Christoffer Jonsson, Suzan Metto Hellman och Åsa Broberg i projektgruppen för Ungdomens riksdag var imponerade av elevernas insatser. De konstaterade också att statsråden sattes under press då de fick svara på många väl genomtänkta frågor.

Ungdomens riksdag har genomförts nio gånger sedan 1998. Genom åren har ungdomarna debatterat och tagit ställning till förslag om bland annat människosmuggling, buggning, svenska trupper i Afghanistan och framtidens energilösningar.

I år sändes aktiviteterna inte i webb-tv, med anledning av de nya dataskyddsregler som träder i kraft i maj. Riksdagsförvaltningen har publicerat bilder och intervjuer på Sveriges riksdags Twitter, med hashtaggen #ungdomensriksdag

Text och foto: JAN DAVIDSSON

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x