Vindkraftparken på Uljabuouda kan bli ett center för fullskaliga tester av vindkraftverk. RISE, Research Institutes of Sweden och Skellefteå Kraft har beslutat undersöka förutsättningarna för en sådan etablering, vilket välkomnas av kommunalrådet Britta Flinkfeldt.

De kalla och isiga förhållandena på Uljabuouda gör platsen utmärkt för tester av vindkraftverk.

I ett pressmeddelande från RISE sägs att den största möjligheten att bygga ut vindkraft finns i världens kyliga områden, eftersom de är mindre tätbefolkade.

Isbildning och låga temperaturer kräver dock speciell teknik, och nu ska RISE och Skellefteå Kraft därför undersöka möjligheterna att utveckla vindkraftparken på Uljabuouda till att även bli ett center för fullskaliga tester av vindkraftverk.

På Uljabuouda finns redan vindkraftverk och därmed drift- och klimatdata som kan användas i testverksamheten.

Vindkraftparken ligger på en höjd av 780 meter över havet och har en genomsnittlig vind på 8,4 meter per sekund. Nedisning sker i genomsnitt 500 timmar varje vinter.

-Uljabuouda är den perfekta platsen för att testa vindkraftverk i kallt klimat, säger projektledaren Stefan Ivarsson i pressmeddelandet.

Han påpekar också att etableringen underlättas av att det redan finns vindkraftverk på platsen.

 

Ambitionen är att Uljabuoda ska kunna erbjuda fullskalig testning, undersökning, verifiering och certifiering av nya generationer vindkraftverk och delsystem. Den befintliga vindkraftparken på Uljabuouda drivs av Skellefteå Kraft.

Jörgen Svensson från Skellefteå Kraft säger i pressmeddelandet att det finns flera fördelar med att dela platsen mellan testcentret och den ordinarie verksamheten, och att man kan dra nytta av samordnings- och synergieffekter.

 

-Vi i Arjeplog har en lång tradition av innovation, forskning och tillväxt, särskilt inom högteknologiska vintertester. Att bredda det till fler branscher är ett naturligt steg i utvecklingen av vårt näringsliv och vi har redan den infrastruktur och det värdskap som krävs för att se till att ännu fler hitresta ska kunna trivas här, säger Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x