Fredagens företagarfrukost bjöd på en guidad visning av Iglootel och mycket sommarprat, trots minusgrader både innanför och utanför de tjocka snöväggarna.

-Vintern rullar på, men nu är det dags att Arjeplog tar ett rejält grepp om sommarturismen, sa Joakim Armgren, Experience Arjeplog.

Foto: Maria Söderberg

Ett tjugotal personer mötte upp till företagarfrukosten i Iglootel. Andrea Fritsche guidade sällskapet genom hotellet och berättade om utsmyckningarna, som illustrerar klimatförändringen.

Norrskens-spa. Tre varma badtunnor, i en igloo med öppet tak. Andrea Fritsche berättade att fler och fler arjeplogsbor bokar in sig för spa-kvällar i Iglootel.

Efter rundvandringen serverades smörgåsar och varm dryck. Lars Lindberg, vd för Silverresort, efterlyste fler aktörer som vill bidra till att lyfta sommarturismen i Arjeplog.

-Jag har trettio års erfarenhet av säsongsvariationer, och jag vet att när man har en så bra grej som vi har här i Arjeplog under vintern kan det vara svårt att hitta bra sommaraktiviteter. Men vi finns här året om, och vi kan sälja in fler bra produkter.

Han berättade också att Silverresort har en beredskap för att bygga ut boendekapaciteten.

-Vi har konkreta planer och ritningar, men problemet är att det är så få dagar per år som det krävs en ökad boendekapacitet. För vår del rör det sig  om ungefär femton dygn.

Joakim Armgren, Experience Arjeplog, lyfte fram Maria Söderberg som en bra samarbetspartner inom besöksnäringen, inte minst när det gäller sommaraktiviteter.

-Vi har en bra och bred vinterverksamhet, och jag kan nämna att våra skotrar körs tolv tusen mil på en vinter. Men vi behöver utveckla sommarturismen. Tillsammans med Maria Söderberg ordnade vi förra året en löpartävling i fjällen, och den kommer tillbaka i år. Vi tror att vi kommer att kunna locka över hundra löpare nu.

Hasse Larsson, Arbetsförmedlingen, berättade om sitt uppdrag och om den låga arbetslösheten i Arjeplog.

Under januari månad var arbetslösheten i Arjeplog 2,8 procent.

-Vi har ungefär 15-20 personer som är öppet arbetslösa, och arbetsgivare kan uppleva att det finns brist på arbetskraft i Arjeplog. Jag vill också säga att arbetsgivarna i Arjeplog är fantastiska på att ställa upp med praktikplatser för dem som behöver komma in på arbetsmarknaden, men vi behöver ännu fler platser, sa Hasse Larsson, arbetsförmedlare.

Ulrika och André Bergman presenterade sitt nya taxiföretag, som är ett av tre bolag inom Arjeplog Taxi.

-Vi försöker ha öppet även på nätterna under helgerna. Kanske har folk vant sig av med att åka taxi, förra fredagsnatten hade vi noll kunder, men vi ska jobba vidare och hoppas att vi ska kunna fortsätta erbjuda en utökad service till allmänheten, sa de.

Emil Sundström, teknisk chef på kommunen, informerade om de upphandlingar som är på gång.

-Vi har en stor investeringsbudget för 2018, och vi hoppas att lokala företag ska vara med när vi gör upphandlingarna, sa han.

Med Magasin Silvervägen marknadsförs nu Arjeplog på olika platser runt om i Sverige. Tillsammans med Silverresort kommer Maria Söderberg också att marknadsföra Arjeplog på Explore, före detta Vildmarksmässan, i Stockholm,

Morgonens sista talare var Maria Söderberg. Liksom flera av de tidigare talarna uppehöll hon sig kring sommaren och sommaraktiviteter.

Top of Arjeplog, som nu går mot sin sjunde sommar, har gett många ringar på vattnet. Arvidsjaur och Älvsbyn har hakat på, och nu är även Piteå på gång. Maria Söderberg tror att det kommer att ge effekt även i Arjeplog

-Det är roligt att det här konceptet sprids, och jag tror att fler kommer att besöka Arjeplog. Har man gått tre toppar vill man gå fem, och har man gått fem så vill man fortsätta. Man vill gå mer och högre, vi kan se deltagare i Top of Arjeplog som fortsätter i Norge, och på Kebnekaise.

En av de som kommer att besöka Arjeplog i sommar, tack vare Top of Arjeplog, är äventyrerskan Renata Chlumska. Hon kommer bland annat att besöka Kyrkholmsskolan och Hornavanskolan, hålla föreläsning på Silvermuseet och delta i en vandring upp på Veälbmávuovdda.

-Arjeplog är ett sommaräventyrsland!, menar Maria Söderberg.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x