Skogsbruket är en del av näringslivet i Arjeplog, och via ett samarbete mellan Arjeplogs Allmänningsskogar och näringslivsbolaget Argentis AB erbjuds nu kostnadsfria utbildningskvällar för alla intresserade.

Under första utbildningskvällen bjöds deltagarna på information från Arjeplogs Allmänningsskogar och Lantmäteriet.

Ett tjugotal personer mötte upp till första mötet, som hölls på Hotell Lyktan. Lotta Lestander, Argentis AB, inledde med att berätta om bakgrunden till satsningen på skog.

– Min sambo Jan är skogsägare, och jag har fått upp ögonen för att skogsbruket är en viktig näringsgren i Arjeplog. Här finns många skogsägare, och det känns bra att kunna erbjuda både dem och andra intresserade möjlighet att lära sig mer, säger hon.

Kenth Björk, Arjeplogs Allmänningsskogar, berättade om bakgrund och syfte med Allmänningen, och om hot och möjligheter för skogsbruket.

Kenth Björk, skogsförvaltare hos Allmänningen, gav sin syn på hot och möjligheter inom skogsbruket. Bland hoten nämnde han bland annat älgbetning och kontinuitetsskogsbruk om det sker utan den kunskap som behövs.

-Betesskador orsakade av älg kostar mycket pengar för skogsägarna, och vi kan se det på flera platser i Arjeplog. Ett annat hot är att äganderätten ifrågasätts, sa han.

Men han betonade också att det är underbart att vara skogsägare, och konstaterade att klimatförändringar kan vara positiva för skogsproduktionen.

-Tänk bara på skogsprodukternas mångfald, man kan göra nästan vad som helst av skog. Hur klimatet utvecklas vet vi inte säkert, men är det som man säger att vi får ett varmare klimat, så kommer skogen i Arjeplog att växa snabbare och bättre.

Laila Lundgren Sundström, Arjeplogs Allmänningsskogar, berättade om bidrag och utdelning till delägare.

Vinsten från Arjeplogs Allmänningsskogar ska, efter skatt och utbetalda löner, användas till nytta för delägarna och bygden. Laila Lundgren Sundström berättade om de bidrag som skogsägarna kan söka och få från Allmänningen.

Kvällen avslutades med information från Lantmäteriet.

Nästa utbildningskväll hålls den 5 mars. Då medverkar representanter för bland annat Skogsstyrelsen.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x