Fish and chips med röding och mandelpotatis. Salsiccia-korv med älgfärs. Tacos med kallrökt röding och friterat rispapper. Det är bara några exempel på de rätter som erbjuds i restaurangen i Vuoggatjålme, precis vid polcirkeln.

-Det här är en meny som passar mina tankar om mat, säger restaurangägaren Frans Helamb.

Foto: Flora Bartlett. Nina Göthe, Alexander Sundqvist och Danijel Göthe kombinerar det lokala med det internationella, och tillagar allt från grunden, utom ketchup till barnen.

Matkreatören Alexander Sundqvist, som tidigare arbetat bland annat på Silver Lodge, har hjälpt till att utforma och planera menyn.

-Det är spännande att skapa rätter som lyfter fram lokala råvaror i ett nytt sammanhang, säger han.

Det är andra säsongen som Alexander Sundqvist jobbar med mat och meny i Vuoggatjålme.

-Jag hjälper dem att ta fram ett eget koncept, som passar i den här miljön. Vi använder oss så långt det är möjligt av lokala råvaror, även om begreppet lokalt här är annorlunda än på exempelvis Gotland där i princip alla råvaror man behöver finns inom två mils radie.

Foto: Flora Bartlett. Alexander Sundqvist är utbildad kock, men jobbar helst som matkreatör. Om du beställer in en grillkorv från menyn i Vuoggatjålme serveras du en hemlagad korv av älg- och fläskfärs, serverad med rökt majonäs och mandelpotatischips.

Allt tillagas på plats i köket i Vuoggatjålme. Bröd, majonäs, köttbullar, korv och ketchup. Men – i kylen finns också en flaska vanlig, köpt, ketchup.

-Den ketchup vi gör själva är rätt stark, och uppskattas inte alltid av barnen, förklarar Alexander.

Foto: Flora Bartlett. Fish and chips på Vuogga-vis. Gjord på röding, serverad med örtkryddad ärtpuré, löjromsås och grillad citron.

Det finns röding i sjön utanför restaurangen. Men den röding som serveras här är odlad och inköpt.

-Vi har tillstånd för att fiska och sälja röding, men det känns inte rätt att göra så. Det finns inte hur mycket röding som helst i den här sjön, och vi tycker det är bättre att våra fiskegäster får möjlighet att själva fånga fisk, säger Frans Helamb, som äger restaurangen.

Foto: Flora Bartlett. Hjortronsoppa med hembakta mandelbiskvier, kolasås och vaniljglass.

Menyerna har förändrats och rätterna har bytts ut flera gånger sedan restaurangen i Vuoggatjålme öppnades 2011. Den enda rätt som har hängt med sedan start är Vuogga-burgaren.

-Den har serverats i olika skepnader och alltid varit populär. Burgaren har varit gjord på älgfärs sedan starten, men numera bakar vi även brödet själva, och gör egen ketchup. Det känns som om vi har hittat rätt nu, säger Frans Helamb.

Foto: Flora Bartlett. Nina Göthe är på plats i restaurangen för tredje säsongen. Nu också som fast boende i Vuoggatjålme.

Nina Göthe kommer från Slovenien. Hennes man Danijel ville flytta till Sverige, och de hamnade i Älvsbyn, där han fick jobb. Så fick Nina jobb i Vuoggatjålme.

-Jag visste inte ens vart Vuoggatjålme fanns när jag sa ja till att komma hit, berättar hon och skrattar.

Nina trivdes bra, men bestämde sig till slut för att försöka hitta ett jobb i Älvsbyn för att få bo tillsammans med sin man. Det slutade med att även han fick jobb i Vuoggatjålme, och nu är de fast bosatta här.

-Vi flyttade hit i augusti, och här har vi allt vi behöver för att trivas, säger hon.

Foto: Flora Bartlett. Frans Helamb gick en lärarutbildning, men bestämde sig för att flytta hem till Vuoggatjålme och ta över verksamheten här.

Vuoggatjålme står nu inför årets högsäsong, vårvintern och våren. Stugorna fylls av gäster, och till restaurangen kommer både stuggäster och andra.

-Att fler och fler matgäster kommer hit är ett bra betyg. Bra kockar är en bristvara, och med olika kockar som vill göra sina egna menyer är det svårt att hålla sig vid en röd tråd. Jag vill ha både kvalitet och kontinuitet, och nu känns det bra. Mina tankar om mat finns i menyerna som Alexander hjälpt till att ta fram, säger Frans Helamb.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x