Andra världskriget fanns närvarande även i Arjeplog, och här finns många minnen av engagemang för de som var på flykt undan nazisterna.

I radiodokumentären En gång i Arjeplog, gjord av Gunilla Bresky 2005, hör vi Karin Sundström, Rebackudden berätta om bakgrunden till att hon fördes till Grini, och hur hon upplevde sina åtta månader där. Rune Sundgren, Sädvaluspen, berättar om sitt arbete som gränsvakt, och mötet med en torterad flykting.

Polisen Martin Lestander medverkar med historien om hur han försökte lösa mysteriet med kvarlevorna efter den ryske soldat som hittades i Arjeplogsfjällen 2004, iförd en tysk uniform, och Ninni Sadelius delar med sig av minnen från Forslunds café.

Dokumentären kommer att presenteras som Radiobio under Arjeplogs Filmfestival och är nu även tillgänglig via P4 Norrbotten.

Länk till dokumentären, publicerad på Radio Norrbottens egen sida, finns här.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x