Trots att det finns rätt många hästar i Arjeplogs kommun föds sällan föl här. Men till sommaren är det dags igen. Åse Sundström ser fram emot tillökning i hästflocken, när hennes danska ridponny Pocahontas ska få sitt första föl.

-Det ska bli så kul, jag har längtat efter det här så länge, säger Åse.

Foto: Flora Bartlett. Åse Sundström och Pocahontas.

Pocahontas har bott i Racksund i fyra år.

-Hennes väg hit var brokig och krokig. Hon har gått som ridskolehäst som ung, sedan har hon passerat några hästhandlare innan hon hamnade i privat ägo i Piteå. Där köpte jag henne, berättar Åse.

Åse Sundström har alltid älskat hästar, hon har varit engagerat i Arjeplogs ridklubb och haft egna hästar i många år. Intresset delar hon med döttrarna Linda, Evelin och Vanessa. Just nu går det fyra hästar i hagen i Racksund.

-Jag har köpt föl, men aldrig fött upp något själv, så det här känns spännande. Jag har haft det i åtanke ganska länge, men Pocahontas har aldrig blivit brunstig under de år jag haft henne. Förra året tog jag hit en hästmassör som behandlade henne, och man får väl tro vad man vill om sådant, men plötsligt blev hon brunstig, och när vi då fick möjlighet att betäcka henne med Prins Azlan, en jättefin häst som har gått bra på premieringar, fanns ingen anledning att tveka.

Foto: Flora Bartlett. Åse Sundström har 35 års erfarenhet av hästar. I juli föds det första fölet i hennes ägo.

Något ultraljud eller annat dräktighetstest har Åse inte gjort på Pocahontas.

-Det känns inte nödvändigt. Jag är säker på min sak, hon bär ett föl. Hon har förändrats mycket, från att ha varit lite vass i sinnet är hon nu omhändertagande, mysig och mycket lugnare. För ett tag sedan såg jag också hur det rörde sig i hennes mage. Jag tycker inte det känns nödvändigt med något ultraljud, jag har tre egna barn och det gör mig nog lite lugnare, jag tänker att det ordnar sig och det blir bra.

 

 

Pocahontas delar hage med Nellie, Comet och Flinga. Tre personligheter med olika bakgrund och egenskaper.

-Comet är en shetlandsponny, vår körponny. Nellie är 25 år, den gamla tanten som vi haft i tio år. Hon är stor och trygg, tar hand om och håller ordning på alla, inklusive oss människor, säger Åse och skrattar.

Flinga är en unghäst, 2,5 år, som kom till Racksund av en slump.

-Det var en kvinna från Göteborg som jobbade en period i Arjeplog och frågade efter hästar på Facebook. Jag svarade henne att vi har hästar, och hon kom hit. Det visade sig att hon hade uppfödning på bland annat welshponny, och hon erbjöd sig att ta med sig en ponny hit. Om vi inte ville behålla ponnyn skulle hon ta hem den till Göteborg igen. Ett sånt erbjudande kan man ju inte säga nej till. Men det dröjde inte länge innan vi visste att vi ville behålla Flinga, berättar Åse och skrattar.

Foto: Flora Bartlett. Efter en olycka för några år sedan kan Åse inte vara så aktiv som hon vill, men hästintresset håller hon fast vid.

Åse Sundström har 35 års erfarenhet av hästar. En erfarenhet som hon nu använder för att lära sina döttrar hantera, träna och tävla med hästar. Själv kan hon inte tävla längre, efter att ha skadat ryggen vid en skoterolycka för några år sedan.

-En bra dag kan jag skritta omkring på gamla Nellie en liten stund, men det har sitt pris. Och jag är inte längre engagerad i ridklubben, utan lägger nu allt krut på att överföra mina kunskaper till tjejerna. Man kan inte tvinga på dem ett intresse för sin egen skull, men alla tre tycker det är kul med hästar. Och vi är alla jätteglada och tycker det ska bli spännande med ett eget föl.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x