Premiärer, dokumentärer och – förstås – en Guldbagge-belönad film.
Arjeplogs filmfestival bjuder även i år på ett spännande och imponerande innehåll, och nu blir festivalen dessutom till en egen film – skapad av Stina Pavval.

Arjeplogs Filmfestival Tro, Film & Kärlek hålls för fjortonde året i rad. Grunden är densamma, filmer, möten och samtal kring stora, små, viktiga och ibland svåra frågor.
Filmerna är förstås nya för varje år, liksom de flesta av gästerna.
I årets program finns flera filmer med lokal och regional anknytning.

En av dem, som nu har Sverige-premiär, är Eva Elkes film Jenny & Lotta på Arjeplogarn.
Den första visningen av filmen skedde på Filmfestivalen Northen Character i Murmansk, i november förra året.

Där belönades Eva Elke med utmärkelsen “Second Diploma” i kategorin Documentary Debut.
Att få möjlighet att visa filmen i samband med filmfestivalen i Arjeplog, andra helgen i februari, har varit ett mål för Eva Elke sedan hon började jobba med filmen. Den kommer att visas på Hotell Lyktan efter sopplunchen på lördag, och både Eva Elke och Lotta Lestander kommer att vara med för samtal efteråt. Filmen kommer även att visas för boende på Vaukagården och Tallbacken.

Fredagskvällen inleds med Same Same, och skådespelaren Jan Mybrand som gäst.
-Det är en speciell film, där de inte säger ett enda ord utan bara använder sig av kroppsspråk och skådespeleri, berättar Stina Pavval.
På fredagskvällen visas också Korparna, vars musik fick en Guldbagge, och här kommer regissören Jens Assur att medverka som gäst.

Lördagens första film blir Jenny & Lotta på Arjeplogarn. På lördagskvällen visas Operation Ragnarök på Silvermuséet, en alldeles ny film som kanske inte ens kommer att vara helt färdig då.
-Meningen är att den ska bli helt klar nu i januari, och den kommer att visas här. Men det kan bli så att något klipp förändras sedan, berättar Stina Pavval.
Gäst vid den filmen blir regissören Fredrik Hiller.
På bion visas Ted – för kärlekens skull på lördagkväll. Skådespelerskan Lotta Ramel representerar denna film.

Söndagen inleds som vanligt med en temagudstjänst, där prästen och forskaren Jonas Ideström medverkar. Efter kyrkkaffet blir det Radiobio, En gång i Arjeplog, med Eva Elke och Gunilla Bresky. Då finns möjlighet att höra minnen och berättelser från kriget. Karin, som riskerade sitt liv för att hjälpa människor att fly från nazisterna, Rune som räddade livet på utmattade flyktingar vid gränsen och Martin som försöker lösa ett 60 år gammalt dödsfall.

På Silvermuséet visas sedan Moderland – en dokumentär om hur det gick till när Boliden blev centrum för en terroristjakt, och Moder Mothanna Magid blev en av Sveriges mest jagade människor. Han finns på plats för samtal med publiken, tillsammans med Andreas Nilsson.
Söndagens och festivalens sista film på bion blir en familjefilm, Monky. Gäst vid den visningen är skådespelerskan Ing-Marie Carlsson.

Festivalen avslutas som vanligt med en filmmusikkonsert med GRUS i Arjeplogs kyrka.
Och arbetet inför nästa års filmfestival i Arjeplog pågår för fullt redan nu. Festivalgeneral Stina Pavval jobbar med en dokumentärfilm om festivalen.
-Jag har filmat en del av förberedelserna, vi kommer att filma mycket under helgen och naturligtvis efterarbetet. Tanken är att visa filmen nästa år, när vi firar femtonårsjubileum, säger hon.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x