Foto: Milena Niia

“Ni samer klagar ju fan på allt.” “Jag får kalla dig lapp, för jag känner flera som vill bli kallade lapp istället för same.” “Ni bryr er inte om djuren, bara om bidragen.”
Det är några exempel på uttalanden som återges i boken #vardagsrasismmotmigsomsame.
-Det kan tyckas vara oskyldiga kommentarer, men det är tungt att ständigt tvingas förklara och försvara sig själv som same, säger Katarina Hällgren, redaktör för boken och projektledare för Sameradions & SVT Sápmi:s satsning med samma namn som boken.

Under förra vintern orsakade filmen Sameblod och tv-serien Midnattssol frågor och debatt i sociala medier om rasism mot samer. Många av inläggen ifrågasatte om rasismen mot samer över huvud taget existerar idag.
Katarina Hällgren jobbade då som planeringsredaktör på Sameradion & SVT Sápmi, och bestämde sig för att prova ett nytt grepp – med hjälp av sociala medier och en hashtag: #vardagsrasismmotmigsomsame.
-Som journalister brukar vi i vanliga fall intervjua människor och berätta om saker med våra egna ord. I det här fallet överlämnade vi till människorna själva att berätta med sina ord, och vi visste inte vad resultatet skulle bli. Vi visste inte ens om någon skulle våga dela med sig av sina berättelser.

En film där Sofia Jannok, Ann-Hèlen Laestadius, Pávva Pittja och Maj-Doris Rimpi berättade om sina upplevelser av vardagsrasism publicerades i sociala medier och på Sameradion & SVT Sápmis hemsida tillsammans med en uppmaning till samer att berätta och ange #vardagsrasismotmigsomsame i sina inlägg.
Reaktionerna lät inte vänta på sig. Filmen delades flitigt och antalet inlägg som kom in visade att det fanns ett behov av att få berätta, och att få göra det i ett publikt sammanhang.
-Vi vet inte hur många inlägg som gjorts med vår hashtagg, eftersom inläggen finns på folks egna sidor och konton i sociala medier, men ur alla de inlägg vi såg under de fyra dagar satsningen pågick plockade vi ut ett åttiotal och sammanställde i en bok, berättar Katarina Hällgren.

Boken #vardagsrasismmotmigsomsame innehåller ett antal direkt hotfulla kommentarer som riktats mot både enskilda samer och samer som grupp.
-På ett sätt är jag inte ett dugg förvånad över sådana här kommentarer, för jag känner igen dem. Men samtidigt så blev det chockerande för mig, det blev så starkt och tydligt när jag läste dem i skrift. Det är svårt att inte bli illa berörd, säger Katarina Hällgren.

Boken, som delas ut gratis av Sameradion & SVT Sápmi, lanserades i samband med en samisk litteraturfestival i Jokkmokk i november förra året.
-Den visar tydligt att vardagsrasism mot samer finns och att den sitter i strukturerna. De som uttalat kommentarerna anser sig inte vara rasister, och det här är ett resultat av hur Sverige hanterat samer och samiska frågor under lång tid, säger Katarina Hällgren.
Hennes förhoppning är förstås att boken ska nå ut till så många som möjligt, och ge läsaren en tankeställare.
-Boken riktar sig egentligen inte till samer. Vi vet hur det ser ut. Boken riktar sig till de som inte vet, som inte förstår att vardagsrasismen mot samer finns närvarande i samhället. Jag hoppas att boken ska leda till en förändring, till att fler tänker efter innan de slänger ur sig frågor och påståenden om andra människor, och jag önskar att den skulle kunna användas som diskussionsunderlag i skolorna, säger Katarina Hällgren.

Foto: NRK Sápmi

NRK Sápmi i Karasjok bjöd in Katarina Hällgren för att medverka i talkshowen Studio Sápmi. Programledaren Ronald Pulk hade uppmärksammat satsningen, och tycker att frågan om vardagsrasism är viktig att lyfta fram.
-Det var en intressant satsning som gjordes, jag känner inte till något liknande i Norge. Men vardagsrasismen mot samer finns även här.
I programmet, som sänds i både NRK och SVT, medverkar även Max Mackhè. Han betraktar sig varken som same eller svensk, men berättar om hur han upplevt vardagsrasism mot samer, och hur förvånad han blev när han förstod hur utbredd den är.
För programmets musikaliska inslag stod denna gång Wimme Saari, längst till höger i soffan. Han berättar om hur hans musik vuxit fram och utvecklats under årens lopp.

Länk till Studio Sápmi-programmet, publicerat på NRK Sápmi:s egen sida, finns här.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x