Som enda kommunalråd har Britta Flinkfeldt bjudits in till en samtalsgrupp för att fritt tänka och tycka till om den pågående kommunutredningen.
-Jag tar det som ett hedersbetyg, ett resultat av att jag pratar så mycket om de här frågorna i alla sammanhang, säger hon.
Utredningen är klar först om två år, och förutom Britta Flinkfeldts egna medverkan har Arjeplog valts ut som en av fem kommuner som ska studeras extra noga i utredningsarbetet.

Den förra kommunutredningen angav att en kommun bör ha minst 8 000 invånare för att kunna fungera. Arjeplog har cirka 2 800 invånare.
-Det finns över femtio kommuner i Sverige med färre än 8 000 invånare, och på något vis måste det fungera, vi måste ge den service och ha den infrastruktur som krävs. Men i så här små kommuner går allt åt till det mest basala, det finns inget över till extra satsningar, säger Britta Flinkfeldt.

Britta Flinkfeldt missar ogärna en chans att berätta om förhållandena och förutsättningarna för Arjeplog och andra kommuner som befinner sig i liknande situation.
-Många blir förvånade när jag berättar om svårigheterna att hinna med arbetet med vår lokala översiktsplan, för att vi helt enkelt inte hinner med alla andra uppgifter vi är ålagda att utföra och remisser som ska besvaras. Hela vår personalstab, på alla enheter, består av lika många personer som på en enda enhet i många större kommuner.
När hon blev tillfrågad om att delta i en informell samtalsgrupp om kommunutredningen tackade hon därför omedelbart ja.
Med i gruppen sitter bland andra kommunutredningens ordförande Nicklas Karlsson och huvudsekreteraren Sverker Lindblad.

Samverkan mellan kommuner är något som anses kunna underlätta och effektivisera på många olika områden.
Diskussioner om samverkan inom både politiska nämnder och på tjänstemannanivå förs mellan Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Malå och Norsjö. Dessa fem kommuner och de metoder som används här kommer nu att studeras extra noga inom ramen för kommunutredningen.
-Jag fick frågan om jag kunde kolla med tre kommuner förutom Arjeplog som man kunde titta närmare på, och jag föreslog fyra. Malå och Norsjö har till exempel en gemensam MBR-nämnd, och det arbetssättet kanske vi kan ansluta oss till, funderar Britta Flinkfeldt, men betonar också att samverkan mellan olika småkommuner inte räcker som den enda lösningen.

-Jag vill se en större samverkan mellan staten och kommunerna. Kommunen tillhandahåller räddningstjänst året om även om det bara brinner ett par gånger per år. Kommunen tillhandahåller skolskjuts till barn oavsett var i kommunen de bor. Men staten kan inte tillhandahålla polis därför att det sker så få brott, och posten kan inte levereras till alla hushåll för att det är för långa avstånd. Varför ska det vara så?

Foto: Britta Flinkfeldt

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x