Två av medlemmarna i Arjeplogs Armbrytarklubb, Pirjo Laituri och Lisa Oskarsen-Lundberg, deltar i årets VM i Ungern.
-Målet är att göra vårt bästa och att det blir ordentliga matcher, säger Pirjo Laituri, som i år tävlar i en ny klass, Grand Master. 


Armbrytarklubben i Arjeplog, Northen Arms, har ett tiotal aktiva medlemmar från 10 år och uppåt. En av de som hållit på längst är Pirjo Laituri. Hon har ett antal guldmedaljer från SM, EM och VM i sin prissamling, och ser med spänning fram mot detta års VM.
-Grand Master är en ny klass för damer i VM. Det är en öppen viktklass, och resultatet är oförutsägbart. Men jag och Heidi Andersson har jobbat länge för att denna klass ska införas, och nu när den finns vill jag prova. Det kanske blir en nytändning för mig, säger hon.

Lisa Oskarsen Lundberg har varit aktiv armbrytare i nästan två år, och det här blir hennes första VM. Hon har två SM-silver, och placerade sig på fjärde plats i EM.
-Jag har varit sugen på att bli armbrytare länge, men det blev liksom aldrig av förut. När jag äntligen började kändes det kul direkt, jag har alltid varit intresserad av att träna och nu har jag ett mål, förutom att må bra förstås.

VM hålls i Budapest, och resan dit bekostar Pirjo Laituri och Lisa Oskarsen Lundberg själva.
-Det är svårt med sponsring, men om vi ska kunna ha en bra ungdomsverksamhet behöver vi hitta sponsorer. Vi har flera bra talanger, till exempel Moa Renlund-Bergman från Slagnäs. Om hon fortsätter som hon börjat kan hon gå hur långt som helst, säger Pirjo Laituri.

Northen Arms tränar en gång i veckan, tisdagar klockan 17, i en lokal vid entren till sporthallen. Men både Pirjo Laituri och Lisa Oskarsen Lundberg betonar att det även krävs att man åker ut och tävlar, om man ska ha chans att bli riktigt bra.
-Man måste lära sig tävla. Man måste möta många olika händer och tekniker. Man måste vara fokuserad, oavsett vad som händer runt omkring. Armbrytning handlar inte bara om styrka, utan minst lika mycket om teknik, säger Pirjo Laituri.
-Min förhoppning inför VM är att känna att jag har gjort mina matcher så bra som jag kan, och att det blir riktiga matcher. I ett skidlopp på tre mil kan man göra en dålig start, men komma igen sedan. I armbrytning kan matchen vara över på två sekunder, det finns inga möjligheter att komma igen om man missar starten, säger Lisa Oskarsen Lundberg.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x