http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2011-06-29 21:31:47
Michael-fallet uppmärksammas igen
images/1/images/1/2011-06/saddegava5.jpg
Foto: Stefan Holm
Idag är det 21 år sedan Michael dog, efter att han misshandlats svårt av de som borde ha värnat om honom.
Den fyraårige pojkens öde berörde många människor djupt, däribland konstnären Marianne Lindberg De Geer.
Nu gör hon en ljud- och filminstallation, där betraktaren får ta del av den fruktansvärda historien som utspelade sig vid sjön Tjeggelvas.


images/1/images/1/2011-06/saddegava6.jpg
Foto: Stefan Holm
Den 28 juni 1990 larmades räddningspersonal till Saddegava, till en plats vid stranden av sjön Tjeggelvas. Enligt de första uppgifterna rörde det sig om en olyckshändelse, där en liten pojke uppgavs ha ramlat i vattnet.
Pojken visade bara svaga livstecken när ambulanspersonalen fann honom. Han fördes först till Arjeplogs vårdcentral, och sedan snabbt vidare till Bodens lasarett där han avled den 29 juni.

Snart stod det klart att det rörde sig om något helt annat än en drunkningsolycka. Det handlade istället om en långvarig och systematisk misshandel av Michael, som till slut ledde till hans död. En misshandel till stora delar utförd av hans mor och styvfar.

images/1/images/1/2011-06/MarianneLDG2.jpg
Foto: Carl Johan De Geer

Marianne Lindberg De Geer arbetade 9 år på Barnpsykiatriska kliniken i Göteborg innan hon sadlade om och började arbeta som konstnär.
-Mitt intresse för barnens värld och rättigheter tog jag med mig in i konsten, och just det här rättsfallet grep hela landets befolkning. Någon tid efter att domen fallit, bad jag min assistent skicka efter den, berättar hon.

Men när Marianne Lindberg De Geer fick domen i sin hand klarade hon inte av att läsa den.
-Det var för otäckt. Jag ställde den i bokhyllan, berättar hon.
Domen blev stående kvar i bokhyllan, andra projekt kom emellan. Men förra året kom domen i Mariannes hand igen. Samma obehagskänsla sköljde över henne denna gång.
-Jag skämdes. Jag tänkte på pojken Michael som tvingats leva och dö i det här, och själv satt jag och vågade inte ens läsa domen tjugo år senare.

images/1/images/1/2011-06/saddegava1.jpg
Foto: Stefan Holm

Så kom idén om att göra en installation, där Mariannes make Carl Johan De Geer läser hela den 80 sidor långa domen. Ljudinspelningen ska sedan kompletteras med en film från den plats vid sjön Tjeggelvas, där Michael tillbringade sin näst sista natt i livet. Fastbunden vid en tall, med bakbundna händer och igentejpad mun.

Ljudinspelningen är gjord, och det var ett känslomässigt påfrestande arbete för både Marianne, hennes make och ljudteknikern.
-Vi fick ta flera pauser, berättar Marianne Lindberg De Geer.

images/1/images/1/2011-06/saddegava3.jpg
Foto: Stefan Holm

Marianne hoppas att hennes installation ska bli ett inlägg i debatten om vuxnas våld mot barn.
-Jag hoppas att man blir gripen av Michaels öde, och kanske påminns om barn i ens närhet som man borde ta lite större ansvar för. Alla medborgare har ett ansvar att skydda barn, oavsett om man har egna eller inte, oavsett om det är svenska eller utländska, små eller stora barn.

images/1/images/1/2011-06/saddegava2.jpg
Foto: Svante Holm

Filminspelningen görs av Stefan Holm, som också han minns och berörts djupt av Michaels öde.
-Det var en märklig känsla att komma fram till den här platsen. Att se tallen där den lilla pojken bands fast, och resterna av vindskyddet de byggt. Vi stannade upp och höll en tyst minut för Michael innan vi gick runt för att hitta bästa inspelningsplatsen, berättar han.

Utställningen ska eventuellt visas i Stockholm under hösten. Sedan kommer den att visas på Jamtli - länsmuseet i Österstund på samlingsutställningen UDDA&JÄMT, september 2012 - januari 2013.

blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies