http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/topvinterbanner2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.gksfiske.se/
2011-07-27 07:23:00
Årets Nasaledsvandring över - Maria planerar nästa
images/1/images/1/2011-07/nasaAwebro.jpg
Årets Nasaledsvandring är över. Den guidade visningen av gruvområdet inför vandringen samlade 19 personer på Nasafjället. Kenneth Awebro berättade engagerat om gruvepokerna, och avlivade en rad myter.


Maria Söderberg startade årets Nasaledsvandring på Nasafjället den 11 juli och avslutade vandringen på Piteås Rådhustorg den 23 juli.
Nu väntar bildvisningar och utställningar, bland annat i Laisvall den 5 augusti.

images/1/images/1/2011-07/NasaGunilla.jpg

Vädret under vandringen har varit perfekt.
-På tretton dagar har det regnat kanske fyra, fem timmar på dagen, berättar Maria Söderberg, som under delar av vandringen hade sällskap av bland andra Gunilla Lindfors.
De övernattade i tält, och hade en enorm utsikt över Laisdalen.

images/1/images/1/2011-07/nasalaisstugan.jpg

I Laisstugan njöt Sigrid Flensburg, Gunilla Lindfors, Maria Söderberg samt Rosita och Christer Forsell av en god natts sömn i sängar med madrasser.
-En dryg sträcka att gå hit, men det var verkligen roligt att ha sällskap. Vyerna var enorma, och äntligen fick jag se de bäckar och små sjöar som utgör Laisälvens första början. Nästa år skulle jag vilja åka gummiflotte längs med hela älven!, säger Maria.

images/1/images/1/2011-07/nasaledenvatten.jpg

Från Laisstugan och nästa dag följde Jan Thorfve med som guide för gruppen.
Maria Söderberg har själv gått totalt cirka 18 mil. En delsträcka på cirka 2,5 mil kommer hon att avverka under augusti.
-Min vänstra häl fick en stor blåsa, aj, aj. Att vandra längs stigar på fjället och i myrland har gått bra, men den stumma asfalten eller de hårda grusvägarna är inget som fötterna tycker om, konstaterar hon.

images/1/images/1/2011-07/nasaanders.jpg

Mellan Storbodsund och Långudden fick Maria Söderberg sällskap av Anders Wikström, Skogsstyrelsen i Arvidsjaur. Bitvis fick de gå i högt ris, och det var inte helt lätt att ta sig fram.

Övernattningar under vandringen har skett i Laisstugan, i tält, i stuga, i båt, i jaktkoja, i Pjeskers gamla skola, på en veranda och på vandrarhem.
-Det är en utmaning att inte veta exakt var man ska sova varje natt. Det ordnar sig alltid, den mest spännande övernattningen var på en veranda i Ersträsk. Där blev jag väckt av stugägarna, som kom dit på morgonen och upptäckte att någon låg och sov på deras veranda... De blev väldigt förvånade, men de var verkligen intresserade av Nasaepoken, och jag fick med mig en jättespännande familjehistoria därifrån.

images/1/images/1/2011-07/nasakavelbroar.jpg

Under vandringen har Maria sett en hel del spår av den verksamhet som pågått i området tidigare, bland annat den här kavelbron, en passage efter Framnäsviken, Arvidsjaur.
-Det är häftigt att se kavelbroar från förr som ligger kvar i myrarna. Sträckan från Framnäsviken, nära Arvidsjaur flygplats till Pjesker är märkt på ett bra sätt, säger Maria Söderberg.

images/1/images/1/2011-07/nasagruppbild.jpg

I Öjebyn hade historikern Kjell Lundholm en spännande berättelse om Nasaepoken. Berättelsen omfattade tre platser, och deltagarna fick veta mer om hur malmen kom till Öjebyn för vidare transport med båt söderut.

För Maria Söderberg var det här den andra Nasaledsvandringen. Nästa år är det dags för den tredje, som då går till Mo i Rana.
-För mig är det här ett sätt att vistas ute på fjället och i skogslandskapet, samtidigt som jag får en inblick i historien. Jag vill också få fatt i min egen historia i Arjeplog, min bild av den har redan ändrats. Nu förstår jag hur litet jag visste innan.

2012 års vandring går till Mo i Rana och startar den 9 juli 2012. Den inleds med guidad visning i Nasafjäll. Första dagens vandring går till Randalsvollen, och fortsätter därifrån via Krokstrand, Nevernes och Selforssjön till Mo i Rana.

Foto: Maria Söderberg
images/1/images/1/560annonser2017/Kommunplan.jpg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies