http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/topvinterbanner2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.gksfiske.se/
2012-08-01 04:14:35
Berättelser som berör
images/1/images/1/2012-07/kyrkogardsvandring_9644.jpg
Berättelser som berör, väcker minnen och känslor. Bakom namnen och årtalen på gravstenarna döljer sig livsöden av många olika slag.
Sommarens kyrkogårdsvandringar i Arjeplog med Maria Söderberg och Carl-Oskar Lundström har blivit mycket uppskattade, och lockat många deltagare.


images/1/images/1/2012-07/kyrkogardsvandring_9706.jpg
Trettio personer kom till sommarens sista kyrkogårdsvandring, som hölls på tisdagseftermiddagen.
Carl-Oskar Lundström inledde med en historisk tillbakablick, och berättelsen om hur begravningarna ordnades före kyrkogårdens tillkomst.
-Begravningar skedde inne i kyrkan, som då hade stampat jordgolv. Men det skapade problem, varma sommardagar blev liklukten stark. Gravar grävdes även utanför kyrkan, men det var stenigt och svårt att gräva tillräckligt djupt. Det finns berättelser om hur hundar for iväg med ben från de döda.

images/1/images/1/2012-07/kyrkogardsvandring_9637.jpg
Det första stoppet gjordes vid minnesmärket för de som dog i spanska sjukan. Carl-Oskar Lundström och Maria Söderberg beskrev den ofattbart svåra situationen som rådde i Arjeplogs kommun då.
-inom loppet av två månader avlider nittio personer, hela familjer strök med, berättar Carl-Oskar Lundström.
De påpekade även att fler än de personer som namngivits på minnesstenen dog på grund av spanska sjukan.
-Ungefär fyrtio namn till borde finnas med här, sa Carl-Oskar Lundström.

images/1/images/1/2012-07/kyrkogardsvandring_9650.jpg
Maria Söderbergs berättelse om Inga Mattsson, flickan som omkom vid en tragisk olycka i samband med ett studiebesök i Laisvallgruvan, lämnade ingen oberörd.
-Jag mötte den här historien när jag skrev min bok om Laisvall, och blev oerhört tagen. Olyckan inträffade just före skolavslutningen, och Inga Mattsson är begravd i sin gröna examensklänning, berättade Maria Söderberg.

images/1/images/1/2012-07/kyrkogardsvandring_9680.jpg
Förutom berättelser om enskilda människor och livsöden, fick deltagarna vid kyrkogårdsvandringarna också veta mer om krigets offer, på olika fronter. Ett av dessa offer, som fått sin sista vila på kyrkogården i Arjeplog, är Aleksej Matveev från Ryssland.
-Om vi hade varit i Ryssland nu, så skulle vi ha haft två grönmålade bänkar och ett litet rangligt bord här vid graven. Vi skulle haft med oss en flaska vodka, vi skulle ha druckit vodka och pratat om Aleksej, och vi skulle ha lämnat en skål med mat och karameller när vi gått härifrån, berättade Maria Söderberg.


images/1/images/1/2012-07/kyrkogardsvandring_9614.jpg
Några fler guidade kyrkogårdsvandringar är inte inplanerade denna sommar, men Maria Söderberg räknar med att det ska bli en fortsättning med liknande arrangemang nästa sommar.
-Kyrkogården är en oerhört viktig plats, här väcks minnen och känslor, och här finns så mycket historia. Jag vet att det finns ett stort intresse för historien, för våra rötter, och att många vill veta mer, och jag är tacksam för att Arjeplogs församling ger oss möjlighet att vara här och berätta om olika människor och livsöden.
images/1/images/1/560annonser2017/Kommunplan.jpg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies